Iskelmän musta kirja

15,00 sis alv 10%

Olavi Rytkönen – Mikko Sovijärvi

ISKELMÄN MUSTA KIRJA

ISBN: 978-952-5934-41-0

Musiikillinen tietokirja

Nidottu

Koko: vinyylisinglen kansi (180 x 180 mm)

Julkaisuvuosi 2013

Osastot: ,
Product ID: 3644

Kuvaus

Olavi Rytkönen – Mikko Sovijärvi

ISKELMÄN MUSTA KIRJA

ISBN: 978-952-5934-41-0

Musiikillinen tietokirja

Nidottu

Koko: vinyylisinglen kansi (180 x 180 mm)

Julkaisuvuosi 2013

Mikä on villiäinen? Mitä ovat stondit? Miten taittui Humppa-veikoilta Beatles? Kukas se sitä peppua sillä lailla vemputtikaan?

mies

Näihin ja lukemattomiin muihin kysymyksiin vastaa tietoteos

Iskelmän Musta Kirja.

Kirja esittelee 100 tutustumisen arvoista, erikoista iskelmää. Kirjan luettuasi tiedät suomalaisen iskelmän sielunmaisemasta enemmän kuin olet osannut haaveillakaan…

Tämä kirja, jos mikä, on kirjoitettu hyväntahtoinen pilke silmäkulmassa ja hymy huulilla. Tarkoitus on yhdessä pöyhiä kotimaisen iskelmämusiikin uskomattoman monipuolista kasvimaata. Se on puutarha, jossa kauneimmat kukkaset näkyvät kauas ja pääsevät parhaaseen maljakkoon perintö-Spectrumin viereen. Näitä emme nyt nuuhki. Tutkailkaamme tällä kertaa sitä lurppalehtistä kasvustoa, joka kasvaa samassa maaperässä kuin rotuvaliotkin, mutta joka on kuitenkin olemukseltaan virtahevon heijastinliivin kaltainen, viiteryhmästään erottuva harvinaisuus.

Levyarvioiden valeasuun puettu ilkikurinen lyhytproosa tempaa mukaansa iskelmäkaupungin sivukujille. Diskopimu iskee silmää syntisesti, hanuristin laukussa on jallupullo ja oman humpan nuotit. Tämä kirja on jotain aivan muuta kuin tähänastinen iskelmän kulta ja kimallus: nyt pöydälle kolahtaa kimpale katinkultaa ja lurexi lohkeaa.

Kädessäsi pitämä kirjaa ei ole tarkoitettu tietoteokseksi, hakuoppaaksi tai tutkielmaksi siitä, mitä iskelmä on tai ei ole. Se on humoristinen listateos mielestämme oudoista ja kiehtovista kotimaamme musiikkiviihteen ohilyönneistä, joka toivottavasti saa lukijansa hymyilemään. Ainakin kerran.

Lopuksi käyttöohje. Parhaimmillaan kirja on kun lähettyvillä on toimiva nettiyhteys. Eräs kirjaan valituksi tulemista edistävä seikka on ollut biisin löytyminen YouTubesta. On varsin turhauttavaa lukea hehkutusta railakkaasta humpasta, jota ei saa kuullakseen kuin vuoden 1975 c-kasetilta. 99 % kirjan esittelemistä kappaleista on kuultavissa internetin välityksellä.

Iskelmän Musta Kirja ei ole synkän musta kuin gootin mielikuvitus, mieluumminkin iloisen musta kuin makkaratehtailijan tyttären silmäkulma artistikontaktin jälkeen. Joku kysyy miksi tämä kirja on tehty, tekijät kysyvät miksi kaikki nämä kappaleet on sävelletty, sanoitettu ja varsinkin äänitetty. Kirja on kirjoitettu Suomen valistuneen musiikinkuluttajakansan iloksi ja iltojen ratoksi, harmittomaksi huviksi ja oppaaksi löytöretkelle viidakkoiskelmien maailmaan.

nainen

Kannattaa myös vilkaista, mitä Facebookissa kerrotaan tästä kirjasta!

Kirjailija-Rytkösestä on myös Wikipediassa artikkeli.